Translate

joi, 26 septembrie 2013

Dependenta de apreciere pe Facebook

Dependenta de apreciere pe Facebook


V-ati intrebat vreodata de la ce vine legendarul buton “Like” al lui Facebook? V-ati gandit vreodata ce inseamna el si ce va ofera de fapt? Ei bine, va raspundem noi, inseamna si va ofera apreciere. Prietenii, cunoscutii, amicii si necunoscutii (desi nerecomandat) va arata cat de mult va apreciaza pe Facebook. Ca e vorba de un Like la o poza sau un like la un comment, un articol sau un share, cu totii isi arata aprecierea pentru postarea voastra.
Nimic gresit pana aici, Facebook este si poate fi un mediu interesant unde poti impartasi idei, interese si poti cunoaste oameni noi si interesanti. Totusi, poate deveni o dependenta nociva cum e cazul unei tinere adolescente care a devenit dependenta de like-urile primite la pozele de tip auto-portret (selfie). Cum asa? Ei bine, Emma, isi face in fiecare zi in jur de 60 de poze in diferite ipostaze pe care le posteaza pe Facebook pentru a fi apreciata de prietenii ei. A devenit atat de obsedata de Like-urile primite incat daca o poza nu primeste destule Like-uri sau primeste un comentariu negativ se afla in pragul disperarii.
De asemenea, se simte foarte rau si este foarte agitata atunci cand nu poate posta poze cu ea insasi pe Facebook.  Tanara din povestea noastra este pur si simplu dependenta de aprecierea celorlalti prieteni online si deja are probleme foarte mari in ceea ce priveste  increderea in sine. Ce e mai inspaimantator este ca a ajuns in aceasta situatie in doar 1 an de zile!
Acum, spuneti-ne voi dragi parinti: cate poze posteaza copilul vostru zilnic? Sau voi dragi adolescenti: cate poze in fata oglinzii, in parc, in mall sau la plimbare postati? 

Un comentariu:

  1. Foarte adevarat, din nefericire. Inlocuim aprecierea virtuala cu ceea ce se numeste in comunicare strokes (zambet de aprobare, recunoastere verbala, etc.). Cred ca desi nu e sanatos e intr-un fel firesc. Avem nevoie de recunoastere si daca ne petrecem prea putin timp ofline ca sa le primim, le inlocuim cu cele online.

    RăspundețiȘtergere