Translate

luni, 3 februarie 2014

Cât mai valorează casa ta. HARTA preţurilor apartamentelor din marile oraşe şi evoluţia pieţei imobiliare la începutul anului 2013




Cât mai valorează casa ta. HARTA preţurilor apartamentelor din marile oraşe şi evoluţia pieţei imobiliare la începutul anului 2013

 

FOTO: gândul.info
Anul 2013 a adus semnale favorabile pe piaţa rezidenţială din România şi s-ar putea dovedi a fi unul mai bun decât cei precedenţi, spun specialişti în domeniul imobiliar analizând evoluţia pieţei în primele sale luni.
FINALA ROMÂNII AU TALENT, SEZONUL 3 LIVE. Ei sunt cei 15 care luptă pentru marele premiu de 120.000 de euro
Preţurile locuinţelor urmează, în continuare, o tendinţă de scădere, care dacă se va menţine şi în lunile viitoare va duce, până la finalul anului, la înregistrarea unor reduceri ale preţurilor de până la 7%.
"Începutul lui 2013 a fost mai bun pentru piaţa rezidenţială dacă îl comparăm cu începutul anului trecut şi se simte un oarecare optimism în piaţă", a declarat pentru gândul Gabriel Voicu, manager New Homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Voicu susţine, de asemenea, că preţurile au arătat în 2013 aceleaşi semne de stabilitare observate încă din anul 2011, cu uşoare scăderi sau cu unele creşteri mici de la lună la lună, în funcţie de zonele unde sunt plasate locuinţele şi în funcţie de segmentul din care acestea fac parte.
Totodată, conform spuselor reprezentantului Coldwell Banker Affiliates, există deja dezvoltatori pe piaţa imobiliară din România care au început să construiască noi locuinţe, iar numărul tranzacţiilor din perioada ianuarie-martie a fost şi el mai mare decât cel înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.
"Este încă prematur să spunem dacă 2013 va continua în acelaşi ritm, dar, în mod normal, anul acesta va fi mai bun pentru piaţa rezidenţială comparativ cu anii precedenţi", ne-a mai explicat Voicu adăugând că "acest lucru nu înseamnă că vom vedea preţuri în creştere sau că nu vor mai fi insolvenţe şi falimente în piaţa imobiliară".
Cu cât ar putea scădea preţurile locuinţelor pe parcursul anului 2013
În cazul în care preţurile de pe piaţa imobiliară vor urma şi pe parcursul lunilor viitoare tendinţa de scădere înregistrată până acum, atunci ele ar putea să se reducă până la finele anului 2013 cu 3% - 7%.
"Este dificil de realizat o estimare privind cea de-a doua parte a anului ţinând cont că un posibil eveniment negativ macroeconomic şi-ar pune amprenta asupra economiei autohtone, dar în lipsa unor astfel de evenimente, preţurile locuinţelor vor avea o evoluţie similară cu cea din 2012", ne-a mai declarat Gabriel Voicu.
Cât cereau în aprilie proprietarii pentru apartamentele scoase la vânzare
La nivel naţional, apartamentele se vindeau în luna aprilie a acestui an la un preţ mediu de 935 de euro/mp, cu aproape 7% mai redus decât în aceeaşi lună a anului trecut, când preţul mediu pe metru pătrat ajungea la 1.004 euro, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Sursă: imobiliare.ro
În continuare, în Capitală se înregistrază cel mai "piperat" preţ mediu pe metru pătrat din ţară de vânzare al apartamentelor, mai exact de 1.100 euro.
Acesta este cu 173 de euro mai ridicat decât cel înregistrat, spre exemplu, în Cluj-Napoca şi cu 309 euro mai mare decât cel din Timişoara.
Cât costă apartamentele din Bucureşti
În medie, apartamentele din Capitală se vând la un preţ de 1.100 euro/mp, deci cu 4% mai ieftin decât în aceeaşi lună a anului 2012, când metrul pătrat costa 1.146 de euro.
Faţă de luna martie a anului în curs, preţul mediu de vânzare pe metru pătrat al apartamentelor din Bucureşti a scăzut cu 8 euro.
Cele mai ieftine cartiere bucureştene rămân şi în această perioadă Rahova, Ferentari, Militari şi 1 Decembrie/Titan.
"Cele mai scumpe zone sunt cele centrale, Primăverii, Dorobanţi şi zona de Nord a Capitalei", ne-a explicat managerul New Homes al Coldwell Banker Affiliates.
Totodată, cel mai scump cartier în cele 20 de zone pentru care compania calculează un indice imobiliar alături de Ziarul Financiar este Aviaţiei.
Preţurile apartamentelor cu două camere au scăzut cu până la 5.700 de euro în ultimul an
La nivelul Capitalei, în luna aprilie a acestui an, preţul mediu de vânzare pe metru pătrat al apartamentelor noi era cu 184 de euro mai ridicat decât cel înregistrat în cazul apartamentelor vechi, de 1.038 de euro.
FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto
În cazul apartamentelor noi cu două camere scoase la vânzare de către proprietarii bucureşteni, preţul pe metru pătrat ajungea, tot în aprilie 2013, la 1.181 de euro şi era cu 136 de euro mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Totodată, apartamentele vechi cu două camere se vindeau în cartierele din Capitală cu 1.071 de euro/mp, mai ieftin cu 30 de euro/mp faţă de luna aprilie a anului trecut.
Astfel, luna trecută un apartament nou cu două camere şi cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi putea fi cumpărat cu un preţ mediu de 49.602 euro, cu 5.712 euro mai ieftin decât preţul cu care acesta ar fi putut fi achiziţionat în urmă cu un an.
Un apartament vechi cu două camere şi cu aceeaşi suprafaţă putea fi cumpărat, la rândul său, în luna aprilie a acestui an, cu circa 44.982 de euro, un preţ cu 1.260 mai mic decât în aprilie 2012.

Citeşte şi Târg imobiliar la Bucureşti: garsonieră cu 18.000 de euro şi o vilă cu 23 de camere la munte cu 1,38 milioane de euro

Harta preţurilor medii ale apartamentelor cu două camere din România
Click pentru a mări (INFOGRAFIC: gândul.info - date imobiliare.ro)

Apartamente cu 2.100 de euro mai ieftine decât în aprilie 2012 în Braşov
Preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Braşov era luna trecută de 843 de euro, acesta fiind cu 21 de euro mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 11 euro mai redus decât cel înregistrat în luna martie a acestui an.
Totodată, apartamentele cu două camere în acest oraş ajungeau să fie scoase la vânzare luna trecută cu un preţ de 839 de euro/mp, în scădere cu 50 de euro faţă de aceeaşi lună a anului 2012, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Astfel, braşovenii puteau să îşi cumpere, în luna aprilie a acestui an, un apartament cu două camere de 42 de metri pătraţi cu o sumă medie de 35.238 de euro, mai scăzută cu 2.100 de euro faţă de cea pe care ar fi fost nevoiţi să o scoată din buzunar dacă ar fi decis să cumpere aceeaşi proprietate cu un an în urmă.
Cât costă un apartament cu două camere în Cluj-Napoca
Apartamentele din Cluj-Napoca se vindeau luna trecută, în medie, cu 927 de euro/mp. Suma era cu 23 de euro mai redusă decât cea înregistrată în luna aprilie a anului trecut, când apartamentele din acelaşi oraş se vindeau la un preţ mediu de 950 de euro/mp.
De asemenea, preţul pe metru pătrat al apartamentelor cu două camere din acest oraş a scăzut în perioada aprilie 2012 - aprilie 2013, ajungând la 983 de euro/mp.
Clujenii care au cumpărat luna trecută un astfel de apartament, cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi, au scos din buzunar, în medie, 41.286 de euro, cu 630 de euro mai puţin decât ar fi făcut-o în aprilie 2012.

Citeşte şi Cu cât au scăzut oficial preţurile locuinţelor în ultimii patru ani

Citeşte şi HARTA MAŞINILOR DE LUX înmatriculate în primele luni ale anului 2013. Ce judeţe sunt mai ”bogate” cu un Lamborghini Aventador şi un Bentley Continental GT

Preţuri mai mici cu 2.000 de euro la apartamentele cu două camere din Constanţa
Preţul pe metru pătrat al apartamentelor scoase la vânzare în Constanţa era luna trecută de 866 de euro, cu aproape 5% mai scăzut decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, dar cu un euro mai mare decât cel din martie 2013.
În cazul apartamentelor cu două camere, preţul cerut de proprietarii constănţeni a scăzut în ultimul an cu 48 de euro/mp ajungând la 859 de euro/mp.

FOTO: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto
Astfel, apartamentele cu două caremere cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi care se vindeau anul trecut cu un preţ mediu de 38.094 de euro, costă acum 36.078 de euro.
Sfaturile specialiştlor în domeniul imobiliar pentru cei care vor să îşi cumpere o locuinţă
Specialiştii în domeniul imobiliar îi îndeamnă pe românii care se află în căutarea unei noi locuinţe în care vor să se mute cât mai curând să meargă la showroom-uri şi la ansambluri imobiliare, dar şi să compare toate ofertele înainte de a face o achiziţie.
"Un potenţial cumpărător poate aştepta încă un an, însă scăderea de preţuri care s-ar înregistra într-un an poate fi obţinută astăzi direct, prin negociere", ne-a mai spus Voicu.

FOTO:Gabriel Petrescu/Mediafax Foto
Românii care se află, în prezent, în căutarea unei locuinţe pot vizita, în perioada 10 - 12 mai, Târgul Naţional Imobiliar.
Evenimentul va fi organizat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, iar la acesta vor participa 87 de expozanţi, de la dezvoltatori, la agenţii imobiliare şi la instituţii financiare.
Printre locuinţele care vor fi prezentate la târgul imobiliar se vor număra o garsonieră de 24 de metri pătraţi din zona Olteniţei, scoasă la vânzare pentru suma de 18.000 de euro, şi două apartamente aflate în Berceni, unul de două camere pe care persoanele interesate îl pot cumpăra cu 29.000 de euro, iar cel de-al doilea cu trei camere, al cărui preţ va fi de 50.000 de euro, potrivit unui comunicat de presă remis gândul de către organizatori.


NOTĂ: Analiza gândul este realizată pe baza indicelui imobiliare.ro, unul dintre cele mai mari portaluri destinate pieţei imobiliare din ţara noastră.
Indicele reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util, pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială.
El este calculat pe baza anunţurilor publicate pe acest portal de către agenţiile imobiliare, dar şi de către proprietari.
Acest instrument nu ia în calcul marja de negociere variabilă de la o tranzacţie la alta care determină preţul final al tranzacţie



Sursa
www.Gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu