Conform unui studiu recent publicat de site-ul www.thefrisky.com , femeile tinere subestimeaza posibilitatile de a ramane insarcinate, in timp ce femeile intre 30 si 40 de ani, si le supraestimeaza.
De fapt, circula o multitudine de mituri despre fertilitate, cu tot ce presupune ea si posibilitatea de a ramane insarcinata. Iata un top 10 al acestor mituri:

1. Daca faci sex in fiecare zi, cresc sansele sa ramai gravida

In nici un caz sexul zilnic nu creste sansele sa ramai insarcinata. Ca sa obtii o sarcina, trebuie sa faci sex exact in perioada de ovulatie, adica intre a 11-a zi si a 17-a zi intre cicluri. E suficient sa tii un calendar care sa-ti dea o idee despre cat de regulat e ciclul tau si sa respecti perioadele de ovulatie. Ca sa nu mai vorbim ca in zilele noastre exista pe net tot felul de aplicatii care-ti calculeaza perioada de ovulatie.

2. Daca stai cu picioarele in sus dupa contact sexual, sperma se duce sigur acolo unde trebuie si ramai mai usor gravida

O groaza de femei se apuca de exhibitionism si stau cu picioarele in sus pana le vine rau. Si desi din punct de vedere intelectual si logic realizeaza ca e o absurditate, tot spera ca asa sperma cea pretioasa merge toata la tinta. Un mit, caci si daca se scurge afara cea mai mare parte a ei, tot raman o multime de “inotatori” programati natural sa ajunga exact la locul mult vizat.
 

3. Nu ramai gravida pe perioada ciclului

Din nou vorbim de un mit. Tot exista sansa sa ramai insarcinata, fiindca spermatozoizii sunt in viata timp de 5 sau 6 zile, si deci, pot supravietui pana la ovulatie.

4. Orgasmul faciliteaza sarcina

Cu toate ca e putin probabil sa-l mai traiesti, daca ajungi sa faci sex cu strictetea unui scop bine definit, cum ar fi sarcina, care, de obicei, omoara toata pasiunea, totusi e bine sa stii ca orgasmul, prin contractile sale, da o mana de ajutor supermatozoizilor si-i impinge mai viguros catre trompele uterine, insa din acel loc, mai departe, performanta spermatozoizilor nu mai are legatura cu orgasmul tau, ci e doar treaba lor.

5. Cofeina reduce sansele sa ramai gravida
Asa o fi, daca sunt probleme legate de fertilitate. Dar adevarul e ca sunt femei care beau 2 litri de cafea pe zi si raman insarcinate cat ai zice “peste”. Totul e relativ si consumul oricarui aliment sau lichid e bine sa fie moderat, dincolo de orice alta dorinta colaterala.

6. Alcoolul creste sansele unei sarcini
Pai, daca ne facem socoteala ca alcoolul e un dezinhibator puternic si ca duce la dezlantuirea in partidele de sex, da, normal ca sansele de a ramane gravida cresc, prin simplul motiv ca faci mai des sex, motivatia fiind de un paharel la bord. Dar daca bei mult si frecvent, alcoolul isi spune cuvantul asupra fertilitatii, pentru ca reduce capacitatea organismului de a absoarbe zincul, un nutrient vital pentru sperma.

7. Daca inghiti sperma, creste fertilitatea
Un studiu recent publicat chiar anul trecut a dovedit ca sperma e un antidepresiv minunat. Superb! Sa aruncam la cos toate antidepresivele de la farmacie si sa trecem la treaba! Insa asta n-are legatura cu faptul ca inghititul de sperma nu te ajuta absolut deloc in a-ti creste sansele de a ramane insarcinata. E mit pur.

8. Consumul de cartofi dulci creste fetilitatea
Ma rog… se prea poate, doar ca ramane sa se mai si dovedeasca chestia asta. E adevarat ca s-a facut o corelatie intre idei pe un esantion care provenea dintr-un trib african ce consuma o cantitate mare de cartofi dulci, iar natalitatea era crescuta. Totusi… coincidenta e relativ suspecta.

9. Pilulele anticonceptionale actioneaza mult timp si dupa ce te opresti si nu le mai iei
Nimic mai fals. Sa fim seriosi, la putin timp dupa ce nu mai iei tratamentul anticonceptional, incepe ovulatia. Si oricum asta e o regula general valabila pentru orice metoda contraceptiva, cu exceptia celor chirugicale, care pot fi si definitive. Iar studiile vin in sprijinul afirmatiilor de mai sus: 80% dintre femeile care opresc tratamentul anticonceptional raman imediat gravide.

10. E doar o idee fixa din capul tau
Asa o sa auzi multa lume spunandu-ti, o data ce te plangi celor din jur ca vrei sa ramai gravida si nu poti: relaxeaza-te, e doar in capul tau totul, o sa vezi ca daca renunti la incrancenare, ramai imediat insarcinata etc etc. Nu. A ramane insarcinata tine de chestiuni cat se poate de concrete si tratabile, acolo unde sunt probleme de tratat, si nu de relaxare. Din fericire, cele 10 puncte pe care le-am parcurs, pot ajuta si te pot face sa realizezi cat mai repede acest adevar.